Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaká je Kůže?

2. 7. 2009

Článek byl psán v půběhu času, takže místy jsou poznámky že už je vše jinak, ale alespoň tam je vidět i vývoj .o)

Kůže je sice dcera Lary, ale jak se tak zatím jeví je úplně jiná než Lara.

Fyzicky se zatím jeví jiná hlavou a výrazem, tělo zatím moc nejde posoudit. Psychicky a energicky je úplně odlišná. Obě jsou ale své.

Kůže je zatím spíš flegmouš a kliďas. Pokud má náladu, tak se sice nechá ráda vyprovokovat k aktivitě nebo provokuje i sama, pak je hodně akční, ale tahle aktivita trvá chvíli. Pak si velice ráda odpočine a odpočinek si dokáže vychutnat a až případně vynutit a nechce být během něho rušena. To pak hlasitě protestuje. A pokud se ale nechce nechat vyprovokovat vydrží se nechat poměrně dlouho prudit. Také ale za hlasitých protestů.

Larinka vždycky pečlivě hledá místo kam si lehnout a několikrát se točí než je to OK, Kůže sebou prostě někam plácne.

Procházky všeho druhu má ráda, ale nutně nemusí ujít či uběhnout mnoho kilometrů a je spokojená, i když když se jí procházka zdá moc krátká,když se blížíme k domovu se začne nápadně loudat, pže se jí nechce domů. :oD

Prostě jí chybí ta všechny okolo zničující energie kterou měla malá Lara. Nevadí, zdá se že poznáme zase něco jiného a k něčemu je to i vhodnější: například nemá až takový problém stát třeba na výstavě chvíli v klidu, jenže! Kůže by tam zas nejradši seděla nebo ještě lépe - ležela.. :oD To už také samozřejmě neplatí :o)

Kůže je taky dcera Artíka a odtud asi vítr vane.. :o)

Celkově je o hodně ukecanější než Lara, používá širokou škálu zvuků a dokonce i štěká poměrně často.(Tady asi sice je ovlivněná Bíou, ale i tak by štěkala víc).

Také strašně ráda žere a je schopná se nehorázně přecpat, až do zvracení, když se náhodou dostane ke zdroji nepřistižena. A v tom jak se tam dostat je velmi vynalézavá. A to jsme měli dojem, že je Lara hodně žravá, ale tomuhle se to nikdy nepodobalo! :o) Tohle vydrželo tak první rok, dnes už je to úplně jinak! Ale za maso nebo podobný ňamky by se naše líná Kůže i skoro přetrhla :o) Také je na rozdíl od Lary alkoholik. Dnes už se i tyhle role obrátily.. (Cca od 2. roku)

Rozdíl je i v kořistnickém a majetnickém pudu, které má oba poměrně silné. Bohužel už teď se zdá, že silnější bude i ten lovecký. :o( A je! :o( (cca od 1 roku)

Kůže se prostě od narození nezdá, opět jsme u toho. A tak, přesto, že potřebuje poměrně hodně odpočívat, už nám toho stihla poměrně dost sežrat(zničit), čímž se také odlišuje od Lary, která se jen párkrát pustila do něčeho většího, Kůže to bere po menších věcech nebo kusech, ale za to pravidelně. :o(

Docela ráda se nechává všemožně odrbávat, ale k cizím lidem se také na rozdíl od malé Lary nehrne a nechce se s nimi vítat! K nám je ale daleko vřelejší a jemnější než malá Larinka. Je taky daleko víc fixovaná na naší smečku, to možná i díky Laře nebo že nás zná od narození. A přesto, že je pro ni, také na rozdíl od malé Lary, většinou přednější smečka před svobodou, vodítka kouše už od 4 měsíců a to jí to Lara nepředváděla! Klidně pak zůstane i ležet na místě kde byla přivázaná, ale odkousaná..

Další rozdíl od Lary můžeme pozorovat když má příležitost být na zahradě, Lara, ač se vždy projevovala spíš nezávisle prakticky nevydrží na zahradě sama. Kůže by nejradši byla prakticky jen na zahradě a je jí jedno jestli tam někdo je s ní nebo ne.

Kůže na rozdíl od Lary přicházela vodě na chuť postupně, pěkně od misky, přes louže a pacičky, mělkou vodu.. teprve v 7 měsících šla poprvé kousek dobrovolně plavat (předtím už tam spadla za kačenkama) a opět se nezdá. Ze začátku to vypadalo že možná ani plavat nebude, pak že jo, ale jen občas a málo, ale takový tuleň jako se z ní stal během jednoho weekendu teda Lara nikdy nebyla! :o) A ještě kuriozita: pokud nikam nespěchá, vleze Kůže do vody a jakoby ochrne na zadní, stáhne je pod sebe a plave jen předníma, zadní odpočívaj a záď se jí ve vodě válí jak mrož nebo velryba, což jí ale samozřejmě nechává naprosto v klidu...  ne tak uplně mě, když jsem si toho všimla poprvé. :oD

Lara vždy měla smysl pro humor, ten nás ale spíš ničil - bavilo jí nás lovit a pak zdrhat a nenechat se přivolat, krást nám věci a zdrhat.. Kůže je veselý stvoření a ráda se baví i s náma, ne jen na náš účet. :o)

10.9.2010 absolvovala i Kůže s Carlosem svůj první dopgtrek, trasa byla asi 90 km a ač je Kůže líná kůže ušla nebo uběhla jí s Carlosem během jednoho dne a nožičky má v pohodě. No prostě se zase nezdá, jako vždycky! :o)

To mi připomíná jak Kůže působí trochu neohrabaným dojmem, občas si při běhu zapomene nohu nebo uklouzne v zatáčce, ale pak z místa přeskočí tak 1,5-2 metry vysoký plot a nebo se ladně vylevituje na stůl(potřebovala přes něj vylézt z okna :o) ) V tom se taky nezdá..

Výborně loví myši, už jich má na kontě několik. jenu dokonce ulovila jako lundehund - živou do tlamičky, pak si jí nosila a dělala že nic nemá! :oDD

9.5.11 Kůži jakokožto správné ČSV zajímá vše co se hýbe, takže jí velmi potešilo, že se VYLÍHLI CHROUSTI!  hned si vzpomněla, že když jí loni lítali po dvoře byla výborná zábava tydle lítací granulky srážet a pak chroupat. Takže zbytek procházky sestával z poskakování a pobíhání, později když už styl opět doladila už jen z klapání tlamou tu na onu a tu na 2. stranu a pak spokojeného žvýkání téhle zatím velmi křehké pochoutky :oD

Celkově je jakoby daleko spokojenější než Lara, klidnější, doma si lehne, nevynucuje si pozornost, venku je taky ráda, veselá.

Při hárání se teprve ukazuje další velký rozdíl, Lara vše prožívá otevřeně a nespoutaně, takže když hárá, chce nakrýt a je jedno od koho nebo od čeho. Kůže je uzavřenější, jakoby stydlivější a rozhodně nepotřebuje nakrýt od každého a už vubec neotravuje nás! O to složitější je správné dny poznat.

Věci prožívá i víc psychicky nebo se tím jakoby víc zaobírá, že se blíží správné dny jsem u ní poznala podle změny výrazu, (to by se u Lary nikdy nestalo, ta na přemýšlení nemá čas!) A stejně tak jejich ukončení signalizovala další změna, sice skoro nepostřehnutelná, ale já jí viděla.

Možná je to také tím, že s Kůží jsem daleko víc propojena a to jak psychicky - jsme si daleko víc podobné než s Larou (ta je podobná spíš s Carlosem) tak i fyzicky, Kůže si vypěstovala nebo jsme si dohromady vypěstovaly spoustu drobných doteků, většinou čumákem nebo posunků, kterými se dorozumíváme. Kůže je totiž, i když se to na první pohled opravdu nezdá hodně kontaktní. Ale je také nenápadná :o) a narozdíl od Lary jemná. Svým způsobem je daleko chytřejší než Lara, nepotřebovala se nikdy naučit např. otevírat dveře, protože si umí říct - z venku klepe a zevnitř mi prostě přijde říct že chce ven. Na rozdíl od Lary se ale umí díva přes plot :o)

kuzemalaautodsc_1439e.jpg