Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Co je NORSKÝ VLK? Často se setkáváme s otázkou zda máme nebo chováme doma vlka nebo vlky. Ne, Norský vlk je název naší chovatelské stanice, odvozený od dvou plemen které jsme v té době měli doma.

Pro ty, kdo by nevěděli jak požádat o založení chovatelské stanice přikládám užitečné odkazy: co a jak (na konci stránky), vybrané názvy je dobré konzultovat se seznamem již existujících názvů alespoň českých chovatelských stanic.

 

 

První štěňátka ČSV, vrh "A" Norský vlk měla Lara s impozantním psem, a to jak exterierem tak povahou, Artem z Viktoriinej záhrady, pojmenovali jsme je podle názvů hor a pohoří. Štěňátka už mají nové páníky! Držíme palce, aby se i nadále měli co nejlépe a k světu a dělali nám i svým majitelům jen radost! :o)

 

Vrh "B" Norský vlk  Tentokrát jsme Laře jako ženicha vybrali velmi krásného maďarského psa slovenské krve Emíra Crying Wolf. Všechna štěňátka jsou už u svých páníčků, přejeme jim hodně lásky a porozumění a páníčkům hodně trpělivosti! :o)


Vrh "C" Norský vlk - Lary ženichem se stal Evander Crying wolf, pes velmi kvalitního exterieru a veselé nebojácné povahy, bratr Emíra, s nímž měla loni Lara "Béčka".  :o)

Vrh "D" Norský vlk - Lary poslední vrh, ženichem byl Curt z Vllčího dubu, pejsek energický, snaživý, cvičivý s velmi pěkným exterierem


Jaké cíle sledujeme v chovu?

Především se snažíme aby naše štěňátka byly co nezdravější a povahově vyrovnaná což podporujeme pečllivým výběrem rodičů a dále péčí o matku i štěňata a to jak po stránce zdravotní, výživové tak psychické - raná socializace. Dále je pro nás samozřejmě důležité aby štěňata co nejvíce odpovídala standardu.

 

Co očekáváme od budoucích majitelů štěňátek?(neberte vše prosím jako dogma, ale máme různé zkušenosti)

hlavně Trpělivost, Zodpovědnost a Rozum!!!

krom toho: Abyste si předem rozmysleli zda opravdu chcete zrovna štěňátko čsv a proč,  co s ním chcete v budoucnu dělat a zda tyto vaše představy nesplní lépe nějaké jiné plemeno nebo zda nejsou pro čsv příliš ambiciozní. ČSV jsou psi velmi krásní a elegantní, ale jsou i poměrně nároční na výchovu, výcvik, společnost, čas který od vás vyžadují, v některých údobích jejich života, například v pubertě mohou být i velmi nároční na pouhé soužití s nimi!!

ČSV je pes jednoho pána a snáší špatně jeho změnu, proto prosím zvažte, zda opravdu chcete čsv a jste připraveni zvládnou i jeho případné vrtochy a zda máte čas a chuť se mu po celý jeho život(třeba až 16 let) věnovat, případně se mu i přizpůsobit!!!!

Byli bychom rádi abyste se přijeli na štěňátko předem alespoň jednou podívat. Bylo by dobré něco si o plemeni přečíst a připravit na jeho příchod k vám nejen váš byt či dům, ale i vaše spolubylící a váš denní režim.

Krom zajištění kvalitního zázemí ve formě stravy(poradím) a ubytování (lze byt i kotec, ale vždy s dostatečným kontaktem s majitelem), bychom byli rádi, abyste pokračovali v socializaci, kterou jako chovatelé započneme, tj. abyste se štěňátkem aktivně vyhledávali různé situace, podněty a bytosti a seznamovali ho s nimi, aby z něho vyrostl vyrovnaný pes, který vám bude dělat radost a kvalitního společníka. Naučte a dovolujte vašemu pejskovi kontakt s ostatními psy! Doporučujeme rovněž alespoň základní výcvik poslušnosti, nejlépe na cvičáku kde cvičí i jiní čsv.

Budeme chtít abyste se s vaším štěňátkem dostavili alespoň na svod dorostu, lépe i bonitaci (organizované v různých částech republiky), pokud by se vám chtělo i nějakou výstavu a nechali ho posoudit na DKK. To je pro nás důležité pro posouzení kvality našich odchovů. A také bysme chtěli, abyste s náma zůstali v kontaktu nejen pro to, abysme viděli a věděli jak naše štěňátka rostou, ale i pro případ že byste potřebovali jakoukoliv radu, obzvlášť v tom případě bychom rádi byli po ruce na prvním místě. :o)

Dopručujeme nebránit se a nebát ani kontaktu s širší ČSV veřejností na různých akcích! Vesměs jsou to fajn lidé, i když někdy s různými názory, ale co ČSV to je také originál a víc hlav víc ví! A že se všichni rádi podělí o zážitky případně rady to si pište! .o)

Neslibujte prosím při výběru štěněte něco co nebudete chtít nebo moci splnit, abysme se pak obě strany nedivili, až bysme vás s tím otravovali. Nebráníme se ani tomu aby naše odchovy plnili roli sportovně rodinných psů!!! 

 

Co můžeme nabídnout?

Štěňátka od nás jsou odchovávána s námi v  domě/bytě, takže jsou zvyklá na veškerý běžný ruch v domácnosti a díky zahradě i na ruch z okolí. Snažíme se je zvykat i na podněty méně běžné takže i různé situace modelujeme.  :o) Vítáme návštěvy známých i neznámých aby si štěňátka zvykaly na množství různých lidí a přestože sami děti nemáme jsou díky našim známým zvyklé i na ně. Později je bereme i na krátké procházky po okolí a vyjížďky do rušnějších částí města aby si např. zvykali na dopravní prostředky atd.. Štěňátkům i mamince se věnujeme neustále, mají zajištěné kvalitní krmení, bydlení i veterinární péči. Při odběru jsou štěnda odstavené na kvalitní granule(ale jedí i maso), několikrát odčervené, čipované a poprvé očkované, s vystaveným EU pasem. Dostávají vždy startovací balíček obsahující nějaký dosavadním domovem napachovaný předmět - většinou dečku, jídlo, na které jsou odstavené na první dny, obojek a něco navíc - CD s fotkama nebo hračku, případně ňamku či misku na cestu.

S majiteli udržujeme trvalý kontakt a jsme ochotni přispět kdykoliv radou, případně pomocí. Štěníky od nás se snažíme doprovodit na svod, bonitaci a při dalších důležitých životních událostech - výstavy, zkoušky. Nabízíme i pomoc s předvedením na těchto akcích, včetně výstav nebo možnost fotografování během těchto akcí i na jiných společných akcích.

Pro zájemce o chov nabízíme konzutace ohledně hledání partnera, rady ohledně krytí, březosti, odchovu štěňat, pomoc s hledáním zájemců o štěňata a s inzercí.

A jak to bylo s námi??

Sami jsme si Laru, tj. naše první ČSV pořizovali já jako 2. psa po malé rodinné křížence a přítel jako psa vůbec prvního.

Chtěli jsme psa sportovně zaměřeného a odolného, protože jsme v té době jezdili každý weekend, za každého počasí někam na tůry, vandry po zemích českých, moravských, ale i do ciziny a velehor a to jak vlakem, busem, tak i stopem. A když už bysme měli psa, chtěli jsme zkusit i nějaký výcvik, případně zkoušky a psí sporty.

Jak už vás asi napadlo, stop bylo to první co vzalo za své s pořízením čsv..:oD Postupně, ale velice rychle jsme přišli na to, že daleko pohodlnější, ale v našich poměrech i levnější je pořídit vůz pro naší rozrostlejší smečku a tím nutno říct se změnilo víc než jsme čekali! Výlety se z cesty od někud někam změnili v kruhy a postupně se naše svobodné akce přiblížily a později hodně přizpůsobily různým akcím chovatelským a výcvikovým. Ale za sebe musím říci že nelitujeme, ale občas přece jen nostalgicky zavzpomínáme! :o)

Když jsme si Laru pořizovali paní chovatelka se nás ptala zda plánuje chov a výstavy, případně zkoušky. 

Chtěli jsme jen nějaké ty sporty,s tím souvisel základní výcvik, případně nějaká zkouška. Chov jsem rázně odmítla, nad výstavou mírně zauvažovala, ale říkala jsem sobě i paní chovatelce že nemám zkušenosti a nevím jaká fenka bude.

Takových otázek se nelekejte, pravděpodobně vám je položí každý chovatel a pak vás bude ještě verbovat na svod a bonitaci a rengen DKK a DLK, i když vás nic takového v podstatě nezajímá!

Svod jsme myslím slíbili a ve smlouvě podepsali i bonitaci a jednu nebo 2 výstavy, ale mysleli si o tom svoje..

Postupem času se naše názory měnily..

První dva roky jsem se nestačila divit a říkala si, že něco takového bych někomu dalšímu rozhodně nepřála a nemohla mu udělat tj. aby měl štěně po Laře, to divoký, neposlušný, nespoutaný štěně velikosti kozy co se vám neustále vysmívalo a provádělo jednu blbost a lumpárnu za druhou. A my hlavně hledali vybití pro jeho nezkrotný temperament a zkoušeli ho něco naučit. Svod nás nebavil!!

Ale učily a zvykaly jsme si obě, respektive všichni 3 i s přítelem, ale ten to nikdy tak moc neprožíval.. :o)

Takže po pár kotrmelcích, nějakém tom veletoči(nikdy jsem nebyla narozdíl od přítele zrovna sportovně nadaná) a sem tam malém úspěchu a hned zas pádu,  jsme trochu změnili názor a zkusili Laru i zbonitovat, čemuž předcházel rentgen DKK, což nás zajímalo samo o sobě.

Když rentgenem i bonitací úspěšně prošla, potěšilo nás to a říkali jsme si, že by možná bylo škoda nezkusit aspoň jedny štěňátka a tak jsme se začali pídit co by to obnášelo, ještě jsme ale nebyli vůbec přesvědčení..

Vstup do světa chovatelů nevypadal ze začátku vubec lákavě: 1. ač jsme potkali úžasného psa s kterým jsme štěňata chtěli a jevil se nám a i některým dalším docela vhodným tatínkem, rozhodně nebylo jednoduché si ho prosadit! 2. hrozně dlouho jsme čekali na schvalení chovatelské stanice! 3. stanovení termínu krytí a synchroizace s dovolenou a cestou do Francie byla o nervy, o náročnosti provedení ani nemluvím.. 4. nervy jak případná štěnata udáme a jestli vůbec budou byly neustálé pro a proti a co když? 5. počet štěňat alespoň mě naprosto uzemnil, ale zas mě uvrhl z dimenze úvah do reality a boje o přežití vlastní a následně i štěňat, tj. hledání jim nových domovů 6. proces hledání a chovu byl velmi zajímavý a poučný, ale neuvěřitelně náročný ve spojení s běžnými povinnostmi pracovními i domácími

Jak štěnda rostla, nestačili jsme se divit jaký jsou krásný a úspěšný!! což nám samozřejmě lichotilo a říkali jsme si, že Lara je opravdu šikovná a je v ní něco co by bylo škoda nepředat dál! A tak za necelý rok jsme začali hledat dalšího psa a přemýšlet o dalším krytí, které ale tenkrát nebylo bohužel úspěšné.. možná za to mohlo i naše přestěhování do domečku(kde jsme čekali podmínky pro odchov štěňat naprosto odlišné) a s tím spojený Lary stres se změnou prostředí.

Vrh B ukázal že pokud štěnda odchováváme uvniř, je samozřejmě jedno jestli je to v paneláku nebo domečku.. :oD 

Co z toho vyplývá?? - Nikdy neříkej nikdy! Čas, zkušenost a společný vývoj tebe a tvého psa ukáže.