Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je svod a bonitace

 

Možná si říkáte co je to ten svod a ta bonitace, snad nějaká zaklínadla pomocí kterých se moje ztřeštěné štěně stane dospělým? Ani zdaleka ne!!

Svod a bonitace je především setkání majitelů a chovatelů čsv a jejich svěřenců, je to v ideálním případě příjemně strávený den na místě kam mohou i se svými psy, kde si popovídáte se stejně potrefenými lidmi, zjistíte že mají doma stejně nebo hodně podobně potrefené zvířátko a možná že to vaše ani není to nejhorší, ale v podstatě docela hodné. Váš pejsek bude mít radost že vidí svoje příbuzné a muže je pořádně poskákat a dokonce ani lidi od čsv se nezblázní když je váš rozjívený dorostenej poskáče a vetšinou se nechají io ochotně olízat a ještě se jim to bude líbit! :o) V okolí se většinou moholu psíci vyběhat i na volno.Na tomto setkání se hodnotí každé předvedené zvíře a to co se týče exterieru, povahy a i některých rozměrů. Je dobré je na takové předvedení alespoň minimálně připravit!!, abyste se pak nedivili že váš psík, ač je u vás ve městě suverénní king tak na místě svodu či bonitaci se chová jak posera protože tolik, možná i štěkajících, psů pohromadě prostě nikdy neviděl. Nebo by se mohlo stát, že se lekne měřidla, protože mu nikdy nikdo na záda nějaký tyče nestrkal. Nebo se bude bát nebo ohánět zuby a svíjet protože není zvyklý na základní manipulaci případně jen od veterináře, kde v horším případě má špatnou zkušenost pže tam také jde jen když ho něco bolí.

Pokud je mladý pejsek kvalitně socializovaný neměl by mít problém s prostředím, ani s větším množstvím lidí a psů a s manipulací. Jediné co člověk běžně netrénuje je měřidlo - kovová tyč, keterá se při měření přikládá na a ku psu.

Když je možnost(ale asi to nebudete mít uplně za rohem) je dobré vzít na takovou akci mrknout i uplně malé štěndo, jen proto aby se kouklo a zvykalo si, nehledě na to, že s prtětem budete určitě vítáni, všichni se budou nad ním rozplývat, nikdo se ho nebude bát, nebude mu připadat dvoký, každý ho rád podrbe a vy budete velmi příjemně a hlavně přirozeně mrně socializovat.

Co pejska a vás bude dál čekat na svodu, potažmo bonitaci?

Kontrola zubů, měření, hodnocení exterieru statické a v pohybu( do kruhu a přímo) po předcházejícím přihlášení na akci proběhne ráno kontrola očkovacích průkazů a průkazů původu pejsků. Až na vás přijde ředa a vyvolají jméno vašeho pejska, přijdete s pejskem na vodítku ke stolečku(s komisí složené z poradkyně chovu, rozhodčí exterieru) většinou je zastíněný slunečníkem nebo plátěným přístřeškem. Po seznámení vám řeknou co po vás budou chtít, většinou probíhá nejdřív kontrola zubů. Je třeba aby si váš pejsek nechal alespoň od vás šahat do tlamy a i od vás chce trochu cviku podržet ho tak, aby byl vidět nejprve skus (Ukazuje se odhrnutím pysků při zavřených čelistech nejdřív zepředu, pak ze stran u špičáků) a pak všechny zuby(někdo ukazuje tak, že odhrnuje postupně pysky tak aby bylo možné zkontrolovat přítomnost všech zubů, ale podle mě lépe je naučit pejska nechat si dokořán otevřít tlamu, kontrola je tak daleko rychlejší, a jste méně oslintaní :o), ale je třeba vidět i maličký zoubky za špičákama, tzv P1.)

Pejsek či fenka předváděný na svodu a bonitaci by měl být schopen stát chvíli v klidu pokud možno ve výstavním postoji, tj. přední, zadní nohy u sebe, kolmo k zemi a nechat při tom na sebe sahat od cizích lidí a manipulovat kolem sebe mměřidlem - jakási kovová šuplera a krejčovským metrem. Psa při tom můžete přidržovat, krmit, hladit, chválit nebo velet dle toho co na koho platí. Stává se na rovné podložce. Pejsek by si měl nechat pohmatem zkontrolovat přítomnost varlat v šourku. Na svodu se měří kohoutková výška, na bonitaci pak i další rozměry:  délka psa - od hrudníku po záď, šířka, hloubka a obvod hrudníku, různý délky na končetinách a obvod nadprstí, na hlavě šířka a délka hlavy, délka čenichu, ucha. Kontroluje se pohmatem i délka a nezalomenost ocasu.

 

 

 

Při posouzení v pohybu pejsek běží vedle pána na vodítku, posuzuje se pohyb v kruhu a pak pohyb rovně od a k rozhodčímu. Psovod by pejska měl vést takovou rychlostí, aby pejsek klusal, tj. neskákal! ale běžel rovnoměrně tak, aby přední a zadní nohy na jedné straně byly co nejblíž u sebe a na protilehlé co nejdál od sebe.

Ke svodu i bonitaci patří i posouzení povahy. Na svodu hned po posouzení v pohybu přijde figurant  a chvíli poskakuje před pejskem a hodnotí se pejskova reakce na něj.

Zkouška povahy na bonitaci je trochu složitější a hodnotí se chování pejska už i při měření. Po změření všech přihlášených následuje vlastní zkouška povahy, která se skládá ze 2 hlavních částí. První je skupinka osob: psovod se psem na vodítku přijde ke skupině 2 lidí a po pozdravu si s nimi začne povídat. Pak se přidají ke skupině další dva lidé, příchozí ze zadu. Pes by se měl chovat přirozeně, lidí si nevšímat nebo se s nimi vítat, nebát se a neutíkat. Další část zkoušky je u kolíku, pes se přiváže na širokém obojku nebo postroji ke kolíku. Nejdřív s ním psovod zůstane a přichází osoba v civilu a zdraví se s páníčkem i se psem. Pak odejda a přejde okolo figurant. Při cestě zpátky zaútočí v běhu s řevem a náznakem úderů na psa vedle psovoda. Psovod by měl psa slovně podporovat a po reakci na figuranta pochválit! Pak se jde psovod schovat do úkrytu a část s figurantem se opakuje i bez něj. Pejsek by se neměl figuranta bát, ale měl by proti němu zakročit štěkotem nebo se ho pokusit zahnat. Pokud je pejsek "salámista", nevadí ani když si ho nevšímá.

Tyhle procedury tvoří jen krátkou část dne, zbytek můžete strávit v rozhovorech a pejsek ve hrách s kolegy a nebo se jít projít po okolí. Většinou se akce pořádá na nějakém cvičáku kde je i zázemí s občerstvením.

Proč takovou věc absolvovat? jednak pak třeba lépe víte co máte doma a jak se vám pejsek kdy může zachovat, i když to už byste měli vědět i před bonitací. Ale hlavně, pokud už jste se rozhodli pořídit si zástupce relativně málopočetného plemene, je chválihodné chtít něco udělat i pro plemeno samotné, což můžete právě tím, že se zúčastníte a necháte pejska ohodnotit, což přispěje k možnosti ohodnotit stav populace čsv jak po stránce morfologické a exteriérové, tak po stránce povahové. Pokud se tak rozhodnete patří vám díky minimálně "vašeho" chovatele!  a pokud to bude alespoň trochu v jeho silách rád vás na tokovou akci doprovodí a s prezentací pejska poradí a pomůže.