Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro koho nebo kam není vhodné ČSV?

11. 10. 2011

 

 

Za tyhle řádky mě možná někteří nebudou mít rádi, ale z praxe mi to tak vyplývá.. a myslím že to jsou velmi důležité věci,které je třeba tu říct a pro ostatní vědět a zvážit!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ČSV obecně není vhodné pro lidi nejisté, labilní, bojácné, slabé v povaze.

Není ani pro lidi  nedůsledné, netrpělivé, NEZODPOVĚDNÉ!

Nehodí se ani pro lidi kruté a despotické, kteří jsou zvyklí prosazovat svoje názory i za použití násilí, na to čsv reagují velmi! špatně(vyrostlo by v agresivní nebo naopak bojácné zvíře)

Není to doplněk a neměli by si ho proto pořizovat lidé k doplnění svého image pouze pro jeho vzhled.

ČSV není vhodným psem pro děti ani pro seniory, vzhledem ke své velikosti, hmotnosti, energii, potřebě pohybu, ale někdy i náročnějšímu ovládání a dominanci vůči jedincům stejného pohlaví a také proto že čsv vyžaduje autoritu, která by v těchto případech nemusela být dostatečná. Jinak k dětem není problém, ale je třeba počítat s tím, že dítě pravděpodobně čsv poslouchat nebude. Každopádně bych k dětem doporučila spíš fenu.

ČSV není "parkový" pes. V parku se dobře socializuje, ale nevylítá se dostatečně, nehledě na to že dospělý čsv je většinou dominantní k jedincům stejného pohlaví.

ČSV se nehodí ani jako hlídací pes na zahradu. V jeho naturelu není hlídat svěřený prostor a navíc většina čsv není hlasitá! což bývá vlastnost u hlídačů vyžadovaná. Navíc potřebuje kontakt se smečkou, takže trvalé odloučení na zahradě pro něj je spíš trestem, tudiž:

ČSV není ani pro ty co si ho nechtějí pustit k tělu, resp. do smečky.

ČSV není psem pro puntičkáře, resp. detailisty , vždy se bude v jeho poslušnosti projevovat i jeho jedinečná osobnost a komu to nevyhovuje a potřebuje slepou poslušnost, pro toho prostě není vhodné! Není ani psem pro lidi kteří potřebují rychle 100% ní výsledky.

Není pro lidi kteří nemají nebo si nechtějí udělat denně dostatek času pro jeho výchovu, výcvik, pohyb a spolužití, které může trvat i 15 let.

Není to pes pro lidi neobětavé a sobecké, to asi žádný pes.

ČSV není pes pro lidi kteří se neradi učí, zkouší něco nového a neradi dělají změny, čsv totiž vyžaduje trochu jiné přístupy a možná kvůli němu během jeho života budete muset podstoupit nejednu změnu, i když samo čsv si na změny nezvyká lehko.

Čsv není ani pro lidi přehnaně útlocitné v čistotnosti a pořádkumilovnosti.

Není to pes pro materialisty, kteří by těžko nesli když by jim čsv něco zničilo, což se prostě  stává..

Stejně jako žádné zvíře se nehodí pro lidi bez schopnosti milovat, bez empatie(vcítění), bez pozorovací schopnocti,

ČSV navíc není vhodné pro lidi bez alespoň určitého citu pro psy a alespoň nějaké autority.

 

NEHODÍ SE! JEŠTĚ VÍC NEŽ JINÁ PLEMENA JAKO DÁREK!!!!!!!!!!!!!!!!!!